Twitter en de wetenschap

20 Feb

tweetsheet-mrsbrightsightTwitter heeft de reputatie van een vluchtig, oppervlakkig medium waar vooral jongeren, hippe PR gasten en beroemdheden gebruik van maken. Twitter zou mensen verleiden om hun hele (vaak oninteressante) hebben en houden in de etalage te gooien. Twitter is veel te kort door de bocht: hoe kun je in 140 tekens enige inhoudelijke discussie voeren? Twitter vervult geen openstaande behoefte van wetenschappers. Communicatie verloopt via de email, kennisuitwisseling via peer reviewed tijdschriften en wetenschappelijke conferenties en voor uitleg over wetenschap aan de burger is er de pers. Bovendien zijn de meeste wetenschappers die ik althans ken chronisch overwerkt, en de gedachte aan een nieuwe tijdverslindende bezigheid is voldoende om hen diep te laten zuchten.

Twitter? Waarom zou je?

Nou, om bijvoorbeeld betere wetenschap te bedrijven. In Nature werd vorig jaar al gesproken van ‘Trial by Twitter’. Een artikel in Science, waarin onderzoekers claimden een set genen gevonden te hebben dat de levensduur van mensen kon voorspellen, werd via social media kanalen (blogs, twitter) volledig uit elkaar getrokken. Een week na publicatie van het gewraakte artikel gaven de onderzoekers een verklaring uit, dat er mogelijk een technische fout was gemaakt en zij het onderzoek opnieuw zouden evalueren.

Intimiderend
Sommige onderzoekers vinden de publieke analyse en (soms) veroordeling van wetenschappelijke artikelen op zijn zachtst gezegd nogal intimiderend. En terecht. De toon is niet altijd even vriendelijk. Tegelijkertijd erkennen steeds meer onderzoekers dat een dergelijke publieke en transparante vorm van feedback zorgt dat fout onderzoek sneller voor het licht gebracht wordt. Als twitter ook onder Nederlandse onderzoekers gemeengoed was geweest, was Diederik Stapel wellicht sneller als fraudeur ontmaskerd?

Het is tijd om heel kritisch te kijken naar de manier waarop we wetenschappelijk onderzoek anno 2012 beoordelen. Zeg nou zelf: hoe kan het dat we in een tijd waar een tweet in 1 seconde de wereld in wordt gestuurd, 6-12 maanden wachten voor onze artikelen na eerste indiening worden gepubliceerd? Om nog niet te spreken van de jaren onderzoek die aan zo’n onderzoek vooraf gaan.

In de wiskunde is het al jaren gemeengoed om het onderzoeksproces openbaar te laten verlopen. Mijn gut feeling zegt dat andere onderzoeksdomeinen zullen volgen. Twitter is een klein schakeltje in de machinerie van transparanter en directer publiceren en communiceren over wetenschap.

Transdisciplinair, sneller en beter
Onderzoek uit 2010 laat zien dat twitter door onderzoekers wordt gebruikt om te linken naar en meer aandacht te krijgen voor hun eigen of andermans (vaak peer reviewed) publicaties. Voordeel van twitter boven traditionele citaties is dat grenzen tussen disciplines makkelijker overbrugd worden en de citaties veel sneller gebeuren dan bij traditionele peer reviewed publicatie in een papieren magazine.

Canadees onderzoek laat zien dat wetenschappelijke artikelen waar veel over werd getwitterd, een 11 keer hogere kans hadden om vaak geciteerd te worden op de traditionele manier, dan artikelen waarover weinig werd getwitterd. Twitter fungeert zo als voorspeller voor het succes van een artikel. Het is nog onduidelijk of twitter citaties (tweetaties) er voor zorgen dat een artikel vaker wordt geciteerd, of dat de kwaliteit van het artikel gewoon zorgt voor zowel veel tweetaties als citaties.

Tweetsheet
Al met al voldoende aanleiding om eens een kijkje te nemen op twitter. Geen idee waar je moet beginnen? Neem deze handige Tweetsheet for scientists ter hand en start je eigen twitter account. En begin als eerste met het volgen van @Wetenschapper20.

Advertenties

4 Reacties to “Twitter en de wetenschap”

Trackbacks/Pingbacks

 1. twitter en de wetenschap « studio lakmoes . illustraties & infographics in Arnhem - 22 februari 2012

  […] de rest van het bericht Twitter en de wetenschap op het blog van Wetenschapper […]

 2. twitter en de wetenschap « Studio Lakmoes | infographics & kennisverbeelding - 16 februari 2013

  […] de rest van het bericht Twitter en de wetenschap op het blog van Wetenschapper […]

 3. twitter en de wetenschap « Studio Lakmoes - 20 februari 2013

  […] de rest van het bericht Twitter en de wetenschap op het blog van Wetenschapper […]

 4. twitter en de wetenschap | Summer of Science 2.0 - 17 juni 2013

  […] de rest van het bericht Twitter en de wetenschap op het blog van Wetenschapper […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: