Social media en wetenschappers

19 Okt


Social media hebben de reputatie van oppervlakkig, inhoudsloos, triviaal. Maar dat is niet helemaal terecht. Hoewel er zeker een hoop oppervlakkige en triviale zaken worden uitgewisseld op facebook, blogs en twitter, kunnen social media ook ingezet worden voor gewichtiger zaken, zoals het communiceren over wetenschappelijke resultaten, joint fact finding en zelfs dataverzameling.

Met andere woorden: social media hebben ook een plek in de wereld van onderzoek en wetenschap.
En steeds meer wetenschappers onderschrijven dat.

Diverse studies van enkele jaren terug laten zien dat 25 -77% van de onderzoekspopulatie toen al social media tool inzette voor professioneel gebruik. [1][2]. Een onderzoek van het Amerikaanse bedrijf Bioinformatics onder levenswetenschappers toonde aan dat minstens de helft van de respondenten blogs, online discussiefora en netwerksites nuttig vonden om kennis en ideeën te delen met collega’s wereldwijd. Wat social media helaas niet doen, is het versimpelen van de workflow van de onderzoeker.

Van de respondenten gaf 85% aan dat hun besluitvorming wordt beïnvloed door social media, met name bij het ontdekken van nieuwe manieren om problemen op te lossen (30%) en toegang tot nieuws, recent onderzoek en trendinformatie (24%) [2]. Nu, vier jaar, later zal het aantal onderzoekers dat social media gebruikt alleen maar toegenomen zijn.

Social media helpen onderzoekers bij het delen van informatie (62% gebruikt social media hiervoor), netwerken (61%), deelnemen aan discussies (33%) [3]. Professionele netwerken zijn daarbij erg populair, gevolgd door wiki’s, blogs, (bedrijfs) yammer, sociale netwerken en websites voor het delen van video’s, zoals YouTube [3].

Online platforms en open access analyse tools worden steeds vaker gebruikt door onderzoekers. Hieronder volgt een tipje van de sluier van mogelijke platforms voor samenwerking en analysetools.

Online platforms voor samenwerking
Een voorbeeld van een online platform waar onderzoekers elkaar kunnen treffen is Lab Spaces. Het is een sociaal, online netwerk, speciaal voor de wetenschappelijke gemeenschap, bedoeld om nieuws te delen, een netwerk te onderhouden en samenwerking te faciliteren.

MyExperiment is een ander voorbeeld van zo’n online platform om onderzoek en kennisuitwisseling te stimuleren. Het platform kent een virtuele onderzoeksomgeving waar je items kunt delen die te maken hebben met onderzoek. Het is mogelijk om online samen te werken aan onderzoeksprojecten.

Het Deense Kommunicationsforum biedt onderzoekers de mogelijkheid om deel te nemen aan inhoudelijke discussies en op Videnskab.net (ook Deens) kunnen mensen online vragen stellen aan onderzoekers. Hier staat de interactie met de samenleving centraal.

Researchgate is een soort ‘Linkedin voor wetenschappers’. Het bevat de mogelijkheid om een eigen c.v. aan te maken, publicaties toe te voegen en te discussiëren met onderzoekers over de hele wereld.

Analysetools
Door ontwikkelingen als burgerparticipatie, crowd sourcing, open access tijdschriften, smartphone applicaties en open source analysetools worden social media steeds vaker ook in de onderzoekscyclus zelf ingezet.

De website OpenScience.org biedt een overzicht aan tools voor data-analyse. Bamboo DiRT biedt ook een overzicht van tools, maar dan specifiek voor humanistisch onderzoek. Het biedt bijvoorbeeld content management systemen, maar ook pakketten voor statistische analyse en mind mapping software.

[1] Brant Emery (2008). Research 2.0: The age of collaboration
[2] Bioinformatics (2008). Social media and the life science opportunity
[3] Toney Jewell (2012). How our scientists use social media

Advertenties

2 Reacties to “Social media en wetenschappers”

  1. Theo Overga 31 december 2012 bij 12:54 #

    Wij maken binnen ons bedrijf veel gebruik van http://www.mett.nl . Ook voor onderzoek en andere projecten. Werkt erg prettig en scheelt veel tijd!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Social media en wetenschappers « studio lakmoes . illustraties | infographics | proefschriftomslagen - 19 oktober 2012

    […] Lees verder op Wetenschapper 2.0. […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: