Het magische getal 200.000

13 mei

Een gastblog van Klaas Jan Bolt van Crowdfunding, crowdsourcing & social platform for science Flintwave

Wat is het minimumbedrag waar je onderzoek voor kunt doen? In onze gesprekken met wetenschappers komt opvallend vaak het getal 200.000 voor. Waar komt de obsessie voor dit getal vandaan?

In de gesprekken die David en ik voeren met wetenschappers die crowdfunding in willen zetten om hun onderzoek te financieren komt het getal 200.000 vaak terug. Is het nodig om meteen in de 200.000-modus te springen bij de vraag hoeveel je onderzoek kost? De redenering is vaak: PhD-student x vier jaar = 200.000. Maar is dit de ondergrens? Kun je, met het personeel en de capaciteit die je toch al hebt met een kleiner bedrag niet alvast een onderzoekslijn inzetten? In negen van de tien gesprekken blijkt dat met een andere aanpak al snel veel mogelijk is. Zichtbaarheid als onderzoeker speelt daarbij een belangrijke rol.

Zichtbaarheid
Ernst Jan Bos, arts-in-opleiding van het VUmc doet onderzoek naar aangezichtsreconstructies. Voor het onderzoeksproject ‘Printen van nieuwe oren’ onderzoekt hij de mogelijkheid om met een 3Dprinter en oplosbare plastics een mal te maken van een oor. Die vult hij met een gel van eigen kraakbeen waarmee het oor weer aan kan groeien. Na verloop van tijd lost het plastic op.
Door de zichtbaarheid van zijn project is hij in gesprek met een paar partijen vanuit het Polymeer Science Park in Zwolle. Deze specialisten hebben de kennis én materialen in huis om het onderzoek te versnellen. Ernst Jan kan zich hierdoor met name op zijn eigen vakgebied richten.

Ook kan goede zichtbaarheid tijdswinst opleveren bij de aanvraag van grants. In plaats van lange aanvraagprocedures meteen in te gaan sturen de wetenschappers eerst het filmpje van het onderzoek door naar betreffende fondsen. Met daarbij de vraag of het nut heeft een aanvraag in te dienen. Van de twintig aangeschreven partijen gaven 15 meteen aan dat het geen nut had, maar 5 waren enthousiast en gaven aan dat een aanvraag zeker nuttig was.

Magie?
Zichtbaar zijn kan helpen, maar is uiteraard geen magisch middel om grote bedragen binnen te halen. Er bestaat geen crowdfund-button waar je op kunt klikken en financiering binnen laat vloeien. Maar minimale tijd die je investeert in een inrichten van je eigen vaste plek waar je mensen naar kunt verwijzen en kunt betrekken bij je onderzoek kan het contacten, financiering en kennis opleveren die anders niet tot stand zou zijn gekomen.

Wat kun je doen tot € 15.000
Terug naar het magische getal 200.000. We geven nu het sterke advies aan wetenschappers die projecten willen starten goed na te denken wat je zou kunnen doen met bedragen tót € 15.000.
Waarmee zou jij als wetenschapper geholpen zijn? Naar welke contacten of kennis ben je op zoek?

Over Flintwave
Klaas Jan is medeoprichter van Flintwave, waar maatschappij en wetenschappers elkaar vinden en inspireren. Crowdfunding is daar onderdeel van, maar zeker niet het enige. Wetenschappers kunnen vanuit hun eigen profiel informatie delen (op verschillende niveaus, gericht op geïnteresseerden vanuit de maatschappij),  oproepen tot participatie (bijvoorbeeld proefpersonen), financiering of inzet met (bedrijfs)capaciteit.

Advertenties

2 Reacties to “Het magische getal 200.000”

  1. Alex den Haan (@alexdenhaan) 14 mei 2013 bij 16:36 #

    Ondertussen in de VS… Net vorige week een clipje online http://youtu.be/0Shf931peCo gezet met SciFund co-founder Jai Ranganathan. Nog geen zes minuten langs, maar vol met info en ook nog eens in het onderhoudende format van PhD TV (http://phdcomics.com/tv)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: