Zijn wij allemaal wetenschappers?

3 mrt

Canadees auteur Malcolm Gladwell beweert dat je met 10.000 uur overal een expert in kunt worden, dus waarom dan niet in de wetenschap? De wetenschap prikte op haar beurt die ballon door en bewees dat niet iedereen overal een expert in kan worden binnen 10.000 uur – niet in vioolspelen althans. Wetenschap beoefenen is trouwens geen vioolspelen. Zou iedereen een wetenschapper kunnen zijn?

Wat is een wetenschapper? Volgens het Oxfort Dictionary is het “A person who is studying or has expert knowledge of one or more of the natural or physical sciences”. Nu is de definitie ‘expert’ voor vele interpretaties vatbaar. Datzelfde woordenboek zegt over ‘experts’: “A person who is very knowledgeable about or skilful in a particular area”. Daar komen we niet veel verder mee. Want wie bepaalt wat ‘very knowledgeable’ is? Als je behoort tot de 10% slimste koppen? Als je meer weet dan gemiddeld? Wie meet dat?

Sinds een jaar of 25 heeft de wetenschap de kracht van de massa ontdekt. Samenwerken met wetenschappers over de hele wereld werd al een stuk makkelijker met de komst van internet, maar sommigen keken verder: waarom niet ‘gewone’ mensen inzetten voor wetenschappelijk onderzoek als ‘burgerwetenschappers’?

Het SETI@home-onderzoek was een van de eerste die de kracht van internet gebruikte om grote aantallen burgerwetenschappers data te laten analyseren. Computers bij mensen thuis werden ingezet om  te zoeken naar buitenaards leven. Je kunt het programmaatje waarmee je je eigen computer mee kunt laten doen nog steeds downloaden.

Het project Galaxy Zoo zet burgerwetenschappers actiever in: iedereen kan zich aanmelden voor een korte online training om foto’s sterrenstelsels  van de Hubble telescoop te analyseren. De data wordt gebruikt voor wetenschappelijke publicaties.

150 miljoen analyses in twee jaar tijd dankzij citizen science

Het inzetten van burgers biedt mogelijkheden voor het gebruikmaken van de kracht van de massa als het gaat om data-analyse en dataverzameling – en die kracht is groot: met Galaxy Zoo werden in twee jaar tijd maar liefst 150 miljoen classificaties van sterrenstelsels uitgevoerd. Citizen science biedt echter veel meer voordelen.

Door mensen die niet per se zijn opgeleid als wetenschapper te betrekken bij wetenschap vergroot je de kennis van wetenschap onder die doelgroep. Die mensen leren over de nuances van het wetenschappelijk onderzoek. Mensen betrekken bij wetenschappelijk onderzoek biedt kansen hen te leren over statistische toetsing en de manieren waarop je onderzoeksresultaten kunt interpreteren.

Daarnaast biedt het betrekken van mensen bij onderzoek ook kansen bij het informeren van mensen tijdens het onderzoeksproces, bijvoorbeeld over maatregelen om griep te beperken zoals tijdens het project  FlunearYou. Mensen helpen onderzoekers bij het verzamelen van data over verkoudheid en griep en krijgen op hetzelfde platform informatie over griepverspreiding en hoe je zelf griep kunt voorkomen. Mensen op deze manier laten helpen bij je onderzoek vergroot de bereidheid van mensen om eindresultaten te accepteren en zij hebben mogelijkheden om al tijdens het onderzoeksproces kennis te nemen van deelresultaten.

Wetenschappelijke kennis delen door niet-wetenschappelijk opgeleide mensen te betrekken kan leiden tot een verhoging van het algemeen kennisniveau van de maatschappij. Beter geïnformeerde burgers maken wellicht betere keuzes als het gaat om hun persoonlijke gezondheid, politiek, voeding en duurzaamheid.

‘Burgerwetenschappers’ kunnen ook heel belangrijke kennis inbrengen, waar wetenschappers zelf niet aan gedacht hadden

Tenslotte is het belangrijk te benadrukken dat de niet-wetenschappers heel belangrijke kennis kunnen inbrengen, waar de wetenschappers zelf niet aan gedacht hadden. Dat proces heet kenniscocreatie en biedt veel voordelen.. Als het gaat om klimaatadaptatie, oftewel het aanpassen aan de onvermijdelijke gevolgen van klimaatverandering, kan de ervaring en kennis van een agrariër van onschatbare waarde zijn. En als het gaat om menselijke psychologie kunnen we veel leren van overlevenden van oorlogen. Het betrekken van andersdenkenden zorgt voor een verrijking van de data, en een schat aan nieuwe kennis en data.

Misschien is de definitie wetenschapper toe aan een upgrade. Wetenschappers zijn niet langer de experts, maar eenvoudigweg de mensen met een onverzadigbare nieuwsgierigheid en gedrevenheid om te begrijpen hoe iets werkt, en bereid daar met een analytische blik naar te kijken.

Reblog van Studio Lakmoes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: