Storify – Verhalen vertellen met Twitter chats

19 feb

Storify is een online tool waarmee je in een handomdraai interessante conversaties van op een social media kanaal kan plukken en kan omvormen tot een verhaal dat je apart bewaart. Je kan verhalen maken vanuit Twitter, Facebook, Instagram, Flickr, YouTube en Google.

“Oh jee,” hoor ik je al kreunen, “niet nog zo’n social media platform waar ik iets mee moet.” Maar beschouw Storify vooral niet als een extra verplichting. Anderzijds nodig ik je graag uit om Storify als een verzamelplek te zien, of een plaats waar je interessante conversaties en stukken gegevens kan bewaren om later opnieuw te volgen. Social bookmarking met extra opties, dus.

Je kan Storify als een nieuwskanaal gebruiken, aangezien een aantal grote kranten Storify gebruiken voor hun berichtgeving. Je kan een combinatie van puzzelstukjes informatie van het internet gebruiken, en daar commentaar van social media kanalen aan toevoegen. Eigenlijk is Storify voor informatie op het internet zoals scrapbooking voor het weergeven van foto’s in je vakantiealbum.

Hoewel je met Storify alle kanten uit kan, is zijn meest krachtige functie nog steeds het creëren van verhalen op basis van Twitter chats. Interessante informatie gaat op Twitter snel verloren onder een hele berg nieuwe ideeën. Bovendien verdwijnen de oudste tweets uit een discussie helemaal naar de onderkant van je twitterstream. Met Storify kan je met een druk op de knop heel eenvoudig de tweets sorteren van oudste tot meest recente.

Als je tweets uit een bepaalde conversatie zoekt, kan je simpelweg de tweeps of hashtag van de discussie in het zoekvakje intikken. Deze tweets kan je vervolgens selecteren en in je Storify editor-veld slepen. Daarna kan je de tweets van oud naar nieuw sorteren om de lijn in het verhaal te houden. Ten slotte kan je overal tekst en bedenkingen toevoegen door in de tekstvakjes waar “add text” staat, te klikken en simpelweg je commentaar  toe te voegen.

Een voorbeeldje van een korte twitter-chat over het schrijven van deze post, kan je hier zien:

  1. @RoyMeijer @wetenschapper20 heb je een specifiek onderwerp in gedachten voor een gastblog?
  2. En zo begon het dus, ik dacht dat het nog eens leuk zou zijn om iets in het Nederlands te schrijven…
  3. @evalantsoght Eh, iets met wetenschap en online…? Iets wat in de categorieen past (of we voegen die categorie toe). Redelijk vrij dus.
  4. @RoyMeijer een introductie tot Storify als naslag van conferenties of studiedagen, zou dat iets zijn?
  5. @evalantsoght ja, geweldig, had ik ook ergens op een longlist staan, maar als jij wilt doen, dan perfect!
  6. En een minuutje of 20 later hadden we het idee al vastgelegd…
  7. @evalantsoght en je hebt de sleutels tot de wordpress, dus laat jezelf gerust binnen… 😉
  8. @RoyMeijer helemaal goed, komt er in de loop van volgende week aan 🙂
  9. @RoyMeijer zal ik doen, dan zet ik hem daar in draft als ie klaar is
  10. En daarna dus ook gelijk de praktische toepassing er van…En op dezelfde manier heb ik dit Storify-tje ineengedraaid op een paar minuutjes tijd.

Om je een idee te geven, som ik een aantal gelegenheden op waarbij je eenvoudig met Storify een verhaal kan vertellen:

1. Conferentie: Je kan op basis van de hashtag van een conferentie, een overzicht maken van het commentaar dat op Twitter gegeven is bij de sessies, en daar dan ook je eigen opmerkingen bij plaatsen. Een voorbeeld hiervan is mijn Storify over het kick-off symposium van 3TU Bouw.

2. Twitter chat: Als je een discussie gevoerd hebt op Twitter, die de moeite waard is om verder te delen in je netwerk en die stof tot verder nadenken geeft, is het een goed idee om deze in een Storify op te slaan. Een voorbeeld hiervan is mijn Storify over het idee dat bloggen een bijkomende dimensie aan wetenschappelijk publiceren kan bieden.

3. Embed in een blog post: Een interessante Twitter chat, of een stroom van tweets van op een conferentie, kan je een aanleiding geven tot een uitgebreidere bespreking van de ideeen die op Twitter al aangehaald werden. Op basis van de “embed” functie in Storify, kan je eenvoudigweg een stukje html code bekomen die je in de plain html editor van je blog kan plakken.

Met deze korte voorbeelden hoop ik je alvast op weg gezet te hebben om Storify uit te proberen. Probeer na een volgende interessante discussie op Twitter eens of je op basis van een paar tweets, bijkomende achtergrond en duiding kan leveren met behulp van Storify. En laat ons uiteraard achteraf je ervaringen weten!

Plaats een reactie