Mendeley – vakliteratuur 2.0

6 feb
Mendeley logo

photo credit: Mendeley.com

Als wetenschapper verzamel je literatuur: artikelen met achtergrondinformatie, nieuwe inzichten, methoden en technieken, kritiek op eerder gepubliceerd onderzoek, en alles wat je interesse nog meer wekt.

Een aantal publicaties zul je uiteindelijk gebruiken als literatuurverwijzing in je eigen werk. Het merendeel blijft echter een verzameling PDF’s op je computer, of een serie referenties in een programma als RefWorks, EndNote of Reference Manager.

Herkenbaar? Het kan ook anders: met Mendeley.

Mendeley is een tool waarmee je je verzameling PDF’s en literatuurreferenties kunt beheren én de gegevens hiervan kunt  delen met anderen.

Delen en samenwerken
Alle gebruikers van Mendeley samen hebben inmiddels miljoenen literatuurreferenties opgeslagen. Al deze referenties zijn te doorzoeken. Van elke referentie is te zien hoeveel mensen deze in hun Mendeley account hebben opgeslagen (dit is overigens niet te herleiden tot individuele gebruikers).

Hiermee biedt Mendeley een vorm van Altmetrics: een manier om de impact van een artikel op een andere manier te bepalen dan via traditionele citatie­analyse. Veel artikelen worden nl. wel gelezen, maar niet geciteerd. Door meetbaar te maken hoe vaak een artikel wordt opgeslagen in een systeem als Mendeley, is inzicht te krijgen in dit gebruik.

Met Mendeley kun je referenties ook delen binnen een groep. Er zijn twee soorten groepen: openbare groepen, waar de gedeelde referenties zichtbaar zijn voor iedereen, en besloten groepen, die niet zichtbaar zijn voor anderen en waar je niet alleen de referenties kunt delen, maar ook de PDF’s.

Via een openbare groep kun je bijvoorbeeld een literatuurlijst delen met studenten voor een vak dat je doceert. Een besloten groep kun je gebruiken om met collega’s (ook van andere instellingen) samen te werken aan een project.

PDF’s organiseren
Wanneer je op je computer een verzameling PDF’s hebt staan, dan kun je deze in één keer binnenhalen in Mendeley. Het mooie is dat Mendeley zélf de PDF’s kan hernoemen op een manier die je handig vindt (bv. auteur_titel_jaartal.pdf). Mendeley slaat ook automatisch de belangrijkste gegevens van elk artikel op (zoals auteur, titel, jaartal, tijdschrijfttitel, paginanummers etc).

Om nieuw gedownloade PDF’s automatisch op te laten slaan in Mendeley kun je op je computer een aparte folder aanmaken en koppelen aan Mendeley. Mendeley checkt deze folder automatisch en haalt nieuwe PDF’s die erin staan binnen.

Je verzameling PDF’s in Mendeley kun je ordenen door ze te voorzien van labels (tags). Je kunt vervolgens een lijst oproepen van alle artikelen met een bepaald label. Dit is vergelijkbaar met het ordenen van artikelen in folders. Het verschil is echter dat je aan één artikel meerdere labels kunt toekennen, net alsof het artikel in meerdere folders tegelijk zit.

Mendeley heeft eigen ingebouwde PDF-reader, met de mogelijkheid PDF’s te annoteren (woorden markeren en opmerkingen toevoegen). Als je deze PDF’s met anderen deelt in een besloten groep, worden ook de annotaties gedeeld.

Referentie-management
Daarnaast  is Mendeley ook een volwaardig referentie-management systeem.  Je kunt literatuurreferenties binnenhalen die je vindt met zoeksystemen als Web of Science en Google Scholar, en daar vervolgens (indien beschikbaar) de PDF’s aan koppelen. Ook als je al een verzameling literatuurreferenties hebt in een programma als RefWorks, EndNote of Reference Manager kun je deze in één keer exporteren naar Mendeley.

Bij het schrijven van een artikel kun je de Word-plugin van Mendeley gebruiken om in je tekst te verwijzen naar literatuurreferenties, en een literatuurlijst te maken in elke stijl die je wilt.

Mendeley: probeer het ook eens!

De kleine lettertjes:
Mendeley bestaat uit 2 onderdelen: een desktopversie die je (gratis) kunt downloaden, en een webversie waarmee je vanaf elke computer met internetconnectie bij je referenties kunt. Daarnaast heeft Mendeley ook een iPhone/iPad-app.
Op dit moment biedt de gratis versie van Mendeley 1 GB opslagruimte voor PDF’s, een ongelimiteerd aantal openbare groepen en 1 besloten groep met maximaal 3 deelnemers. Tegen betaling is zowel de opslagruimte als het aantal en de grootte van de besloten groepen te verhogen. Instellingen kunnen ook kiezen voor Mendeley Institutional Edition.  Mendeley lijkt in gesprek te zijn met Elsevier over mogelijke overname.

Eén reactie to “Mendeley – vakliteratuur 2.0”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Mendeley | I&M / I&O 2.0 - 27 mei 2013

    […] Mendeley – vakliteratuur 2.0 op het blog Wetenschapper2.0 […]

Plaats een reactie