ScienceOnline start in Leiden

24 apr

Scionline-zwart

In Amerika wordt jaarlijks de populaire ScienceOnline conferentie gehouden voor iedereen die over wetenschap communiceert en daar nieuwe en sociale media voor gebruikt. Frank Nuijens, hoofdredacteur aan de TU Delft en wetenschapsjournalist, ging er in februari voor het eerst heen en was zo enthousiast dat hij het initiatief voor een ScienceOnline Leiden community heeft genomen. Hij vertelt waarom.

“Wat is het doel van uw bezoek aan de Verenigde Staten”, snauwt de chagrijnige homeland security beambte me toe op het vliegveld. “Ik ga naar de ScienceOnline conferentie in Raleigh, North Carolina”, zeg ik enthousiast. “Als het science online is, waarom moet je dan hierheen komen?”, antwoord hij met een grimas alsof hij denkt mijn slappe smoes te hebben doorgeprikt. Zonder het te weten heeft hij de essentie van ScienceOnline te pakken: mensen die elkaar alleen online ontmoeten, in het echt bij elkaar brengen om ervaringen uit te wisselen.

Breed publiek
Ik ga vaker naar congressen waar communiceren over wetenschap het hoofdthema is. Maar ScienceOnline wijkt op twee belangrijke punten af van een “standaard” conferentie.

Het publiek is ongekend divers. Daar waar andere conferenties vaak een specifieke doelgroep aanspreken, trekt ScienceOnline juist mensen aan die geïnteresseerd zijn in het centrale thema: communiceren van/over wetenschap met moderne digitale middelen. Ik trof er dan ook wetenschappers, studenten, docenten, artsen, journalisten, bibliothecarissen, bloggers, voorlichters, programmeurs, museummedewerkers en anderen die geïnteresseerd zijn in hoe het internet de manier verandert waarop wetenschap wordt gecommuniceerd, onderwezen en gedaan.

Unconference
ScienceOnline noemt hun bijeenkomst een unconference. Op de naambadges staat niet meer dan je naam en Twitternaam. Daarmee wil de organisatie de barrières verkleinen om mensen met elkaar in gesprek te brengen. Zo raakt een middelbare schoolleraar toevallig in gesprek met een journalist van de New York Times, en durft een student makkelijker een hoogleraar aan te spreken. Werkt het? Ja. Omdat niemand zijn “afkomst” etaleert, hangt er een ontspannen sfeer waarin gesprekken sneller over de inhoud gaan dan over hoe “belangrijk” iemand is.

Die sfeer van ongedwongen ervaringen uitwisselen vind je ook terug in de sessies. Er zijn geen lange praatjes van een spreker met een PowerPoint die tegen een zaal aanpraat. Een typische ScienceOnline-sessie bestaat uit twee moderatoren die zorgen dat de deelnemers over een bepaald thema met elkaar in gesprek raken. Door de diverse achtergrond van de deelnemers is de discussie rijker dan bij conventionele congressen. Het thema kan van alles zijn, van ‘hoe schrijf ik een boek’ tot ‘hoe krijg je meer mensen geïnteresseerd in wetenschap’ tot ‘hoe hou ik een blog jarenlang gaande’.

Soms ligt de nadruk van een sessie meer op science, soms meer op online. Wat ze gemeenschappelijk hebben is dat Twitter een grote rol speelt: er is een aparte # voor elke sessie, waar je je vragen kwijt kunt, opmerkingen maakt, op elkaar reageert, links deelt etc. Dat de meeste mensen tijdens zo’n sessie meer naar het scherm van hun iApparaat kijken dan naar elkaar, is dan ook volstrekt geaccepteerd.

Leidse community
Het concept slaat in Amerika aan. De 450 plaatsen voor de jaarlijkse unconference zijn binnen tien minuten uitverkocht. In een aantal Amerikaanse en Canadese steden zijn al ‘satellites’ ontstaan. Communities van mensen die regelmatig bij elkaar komen om een avond over een thema te praten.

Daar is in Leiden vast ook animo voor, dacht ik. Leiden is niet voor niets ‘stad van ontdekkingen’. Wetenschap zit in zijn bloed en grachtenwater. De stad biedt onderdak aan de oudste universiteit van Nederland, een bloeiend Bio Science Park, talloze musea en zo’n tien procent van de leden van de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland. Ook in Leiden zijn bloggende, twitterende, Facebook’ende en zelfs nog mailende mensen die graag praten over wetenschap. Omdat het hun vak is, omdat ze het leren aan anderen, omdat ze erover communiceren.

Iedereen die we er tot nu toe over spreken, is enthousiast. Dus zijn we ScienceOnline Leiden gestart. We hopen op een grote opkomst bij onze eerste Leidse unconference, die we houden op 30 mei van 17 tot 20 uur in De Nieuwe Energie.

Bijeenkomst ScienceOnline LeidenDeelnemen
Wie kan deelnemen? Elke belangstellende wetenschapper, journalist, student, blogger, communicator, of in wetenschap geïnteresseerd lid van het publiek. Of je nou voor alfa-, bèta- of gamma-wetenschappen belangstelling hebt, of je een ervaren twitteraar bent of nog twijfelt of social media wel iets voor jou zijn, wees welkom! Ook als je niet in Leiden woont en een reis naar Leiden geen bezwaar voor je is, ben je van harte welkom. We hebben plek voor 75 mensen, dus registreer je snel als het inschrijfformulier begin mei op onze website open gaat.

Heb je vragen of wil je op de hoogte blijven? Je vindt ons op onderstaande digitale coördinaten. Tot 30 mei!

ScienceOnline Leiden

3 Reacties to “ScienceOnline start in Leiden”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Intellymagic – ScienceOnline start in Leiden - 24 april 2013

    […] Dit is een gastblog geschreven voor Wetenschapper 2.0. […]

  2. ScienceOnline start in Leiden | ScienceOnline Leiden - 24 april 2013

    […] Dit is een gastblog geschreven voor Wetenschapper 2.0. […]

  3. ScienceOnline start in Leiden | Frank Nuijens - 12 december 2013

    […] Dit is een gastblog geschreven voor Wetenschapper 2.0. […]

Plaats een reactie